Sos pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.
Składniki:
-4 cebule
-marchew
-koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml
-2 łyżki miodu
-sól, pieprz
-papryka słodka i ostra
-majeranek, bazylia
-olej, woda
Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.
Dodajemy miód i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody
i zagotowujemy na patelni.
Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól
i pieprz do smaku. Mieszamy.
Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą
do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Podoba mi się ten, sos jestem bardzo ciekawy smaku ^^
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z zamknięciem sosu w słoikach. :) Ja robię zawsze na bieżąco.
OdpowiedzUsuńMy zaprawiamy w słoiczki gęsty przecier pomidorowy z majerankiem i ziołami a jeśli chcemy wykonać taki sos to robimy go na bieżąco :)
OdpowiedzUsuń