Delikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami.
Składniki:
-1/2 kg wątróbki drobiowej
-filet z piersi kurczaka
-puszka cieciorki
-suszone pomidory
-cebula
-2 marchewki
-papryka
-natka pietruszki
-3 jajka
-bułka tarta
-przyprawa do mięs
-słodka papryka, sól, pieprz
-olej
Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem
i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Marchew, cebulę, suszone pomidory i paprykę kroimy w kostkę.
Cieciorkę odsączamy.
Część cieciorki ( 1/3 ) rozgniatamy widelcem.
Wątróbkę podsmażamy na patelni z olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie
kroimy na drobno.
Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka,
pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Kotlety zdejmujemy z patelni a na olej wrzucamy cebulę i marchewkę
a kiedy się zeszklą dodajemy paprykę, pozostałe suszone pomidory i cieciorkę.
Chwilę podsmażamy.
Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety
ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 25-30 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Super połączenie. Samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuń