Te skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy je
przygotować.
Składniki:
-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )
-5 średnich cebul
-marchew
-200 ml koncentratu pomidorowego
-2 łyżki miodu
-1/4 szklanki wody
-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta
-olej do smażenia
Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.
Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki
i posypujemy majerankiem.
Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymy
do zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku.
Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamy
skrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.
Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 15 minut.
Gotowe!
Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
Tereniu
OdpowiedzUsuńskrzydełka są rewelacyjne,coś zupełnie innego.Smakują nieziemsko!
Bardzo dziękujemy za podpowiedź i pozdrawiamy serdecznie:)
Mniam, palce lizać, muszę wypróbować tak przyrządzić skrzydełka:)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńNasz dzisiejszy obiad. Najpierw pięknie pachniało, potem bardzo, bardzo smakowało!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Kinga
Cieszymy się, że obiadek smakował:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)