Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron
i białą kiełbasę.
Składniki:
-4 białe kiełbasy
-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )
-2 jajka
-1/2 papryki
-kawałek pora
-żółty ser - ok. 5 dkg
-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
-3 łyżki mąki pszennej
-odrobina sody oczyszczonej
-sól, pieprz
Kiełbasę gotujemy i studzimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy.
Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki.
Odsączony makaron kroimy .
Z białek ubijamy pianę.
Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą
i miksujemy.
Dodajemy paprykę i pora i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy makaron i mieszamy.
Dodajemy pianę z białek.
Wymieszane składnik makaronowego ciasta wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem.
Na nim układamy plasterki białej kiełbasy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika
na kolejne 5 minut.
Zapiekanka gotowa.
Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem.
Smacznego!
świetny pomysł na zapiekankę:)
OdpowiedzUsuń