16 listopada 2014

Zapiekanka z makaronem i białą kiełbasą



   Inna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaron
i białą kiełbasę. 

   Składniki:

-4 białe kiełbasy
-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )
-2 jajka
-1/2 papryki
-kawałek pora
-żółty ser - ok. 5 dkg
-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
-3 łyżki mąki pszennej
-odrobina sody oczyszczonej
-sól, pieprz


   Kiełbasę gotujemy i studzimy.


   Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.


   Przelewamy zimną wodą i odsączamy.


   Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy.



   Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki.


   Odsączony makaron kroimy .


   Z białek ubijamy pianę.


   Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą
miksujemy.


   Dodajemy paprykę i pora i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


   Dodajemy makaron i mieszamy.


   Dodajemy pianę z białek.


   Wymieszane składnik makaronowego ciasta wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem.
Na nim układamy plasterki białej kiełbasy.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 20 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnika
na kolejne 5 minut.


   Zapiekanka gotowa.


Polewamy sosem pomidorowym lub ketchupem i delektujemy się smakiem.


Smacznego!









1 komentarz: