29 października 2014

Susz warzywny



   Korzystamy z tego, że warzywa są jeszcze świeże i przygotowujemy susz,
który można wykorzystać do zup, sosów, duszonych mięs i innych potraw.

   Ilość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.

Do naszego suszu użyliśmy:

-6 marchewek
-korzeń pietruszki
-natkę pietruszki
-natkę selera
-kilka ząbków czosnku
-2 pomidory
-paprykę
-1/2 pora
-2 czerwone cebule


   Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.




   Wysuszone przekładamy do słoików.
Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł i bardzo przydatny przepis, musze kiedyś zrobić, bo uzyłabym do wielu dań:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Susz -to gotowe warzywa w każdej chwili:), ale jest jeszcze coś,
    co my uwielbiamy- niesamowity zapach podczas suszenia warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam susz, tyko bez natki selera bo nigdzie go nie dostałam, a szkoda bo lubię jego zapach. Bardzo szybko się wysuszył, myślałam że dłużej to potrwa. Przepięknie wygląda teraz w słoiku i stoi na honorowym miejscu w kuchni, aż szkoda go używać;) Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. My też mieliśmy problemy z natką selera - nie było w żadnym markecie ani w sklepach warzywnych. Dostaliśmy dopiero na targowisku.
    U nas również susz stoi w słoiku
    i aż żal go używać, bo jest też świetną ozdobą kuchni.
    Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń