Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.
Składniki:
-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
-ok. 60-70 dkg kaszanki
-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty
-15 dkg wędzonego boczku
-cebula
-pieprz ziołowy
Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym
naczyniu żaroodpornym.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.
Wykładamy na ziemniaki.
Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym.
Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Na jesienny obiad-jak znalazł! Tanio i smacznie.
OdpowiedzUsuńwyglada smacznie ale nie moge kapusty ani cebuli.. no i nie posiadam piekarnika jesli ma ktos jakis inny pomysl prosze o kontakt patusia1230@gmail.com
OdpowiedzUsuń