Pyzy znają chyba wszyscy.
Podawane są na różne sposoby.
Składniki:
-2 kg surowych ziemniaków
-60 dkg ugotowanych ziemniaków
-20 dkg surowego lub wędzonego boczku
-cebula
-sól
-olej
Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.
Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.
Odciskamy przez gazę.
Delikatnie zlewamy wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.
Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.
Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę.
Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,
dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek.
Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy.
Gotujemy 7 minut na niewielkim ogniu od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Zbieramy łyżką cedzakową.
Polewamy skwarkami i podajemy z surówką lub
zalewamy rosołem.
W każdym wydaniu smakują rewelacyjnie.
Smacznego!
Mniam, pyszny, domowy, sycący obiadek - takie lubię:) zapraszam do siebie na zupę kalafiorową i paszteciki:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Zapraszamy na wersję pyz podsmażanych.Będzie nam miło:)
OdpowiedzUsuńMyy ale pyszne :) jak ja dawno ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń