24 października 2014

Dżemik z dyni z pomarańczą



   Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.

   Składniki:

-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy
 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )
-4 pomarańcze
-3 cytryny
-75 dkg cukru
-2 żelfixy lub dżemixy


   Dynię dzielimy na części,


usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry


i kroimy w kostkę.


   Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.


   Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.
Sok wyciskamy z trzech cytryn.


   Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Zlewamy wodę.


   Miksujemy blenderem.



   Dodajemy pomarańcze,


skórkę z cytryny i cukier.
Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.
Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut.
Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.


   Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Ależ przepiękny kolor tego dżemiku, aż chce się go szybko zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Plan na wolny czwartek już jest :) Dam znać jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  3. 5 małych słoiczków, jeden duuuży. Smak sprawdzimy jutro przy śniadaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekamy na Wasze śniadanko:)
    i oczywiście opinię.Nasz dżemik znika tak szybko,że dokupiliśmy dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu pyszotka! Gładki dżem pomarańczowy. Idealnie by pasował do drożdzówki lub maślanej bułeczki. Pierwszy słoiczek już zniknął, więc dziś jadę po zaopatrzenie i zrobimy drugą porcję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!
    nasza druga porcja właśnie bulgocze w garnku a ciasto na rogaliki maślane... rośnie:)Pozdrawiamy cieplutko,buziaki gorące:)

    OdpowiedzUsuń