Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.
Składniki:
-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy
6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )
-4 pomarańcze
-3 cytryny
-75 dkg cukru
-2 żelfixy lub dżemixy
Dynię dzielimy na części,
usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóry
i kroimy w kostkę.
Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.
Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.
Sok wyciskamy z trzech cytryn.
Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Zlewamy wodę.
Miksujemy blenderem.
Dodajemy pomarańcze,
skórkę z cytryny i cukier.
Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.
Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut.
Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.
Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!
Ależ przepiękny kolor tego dżemiku, aż chce się go szybko zjeść:)
OdpowiedzUsuńPlan na wolny czwartek już jest :) Dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuń5 małych słoiczków, jeden duuuży. Smak sprawdzimy jutro przy śniadaniu.
OdpowiedzUsuńCzekamy na Wasze śniadanko:)
OdpowiedzUsuńi oczywiście opinię.Nasz dżemik znika tak szybko,że dokupiliśmy dynię:)
Po prostu pyszotka! Gładki dżem pomarańczowy. Idealnie by pasował do drożdzówki lub maślanej bułeczki. Pierwszy słoiczek już zniknął, więc dziś jadę po zaopatrzenie i zrobimy drugą porcję.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńnasza druga porcja właśnie bulgocze w garnku a ciasto na rogaliki maślane... rośnie:)Pozdrawiamy cieplutko,buziaki gorące:)