Skorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką.
Składniki:
-4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe
-kawałek selera i kawałek pora
-jedno twarde kwaśne jabłko
-100 ml gęstego jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-pieprz i sól do smaku
Ścieramy selera na grubych oczkach.
Podobnie obrane ze skórki jabłko.
Pora kroimy na drobno.
Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw
i wszystko mieszamy.
Płaty śledziowe kroimy na niewielkie cząstki.
Na dno naczynia nakładamy niewielką ilość przygotowanej pierzynki a na niej układamy
warstwę śledzików.
Przykrywamy pierzynką, na niej układamy kolejną warstwę śledzików i przykrywamy pierzynką.
Gotowe.
Smacznego!
smaczne ja jeszcze dodaję buraczki:)
OdpowiedzUsuńNo i super! Po co kupować, jak można zrobić samemu. Zdrowe i smaczne. Pozdrawiamy. C i Z
OdpowiedzUsuńBuraczki jak najbardziej wskazane:)też je dodajemy,bo ta pierzynka może być urozmaicana i bardzo kolorowa:)Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na śledziki:)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne, tylko ja dałam albo za dużo selera albo za mało majonezu z jogurtem, bo wyszła mi dość sucha pierzynka, myślałam że tak ma być, ale jak teraz popatrzyłam na Wasze zdjęcie to wygląda to trochę inaczej. Nie długo powtórka to się poprawię:) Pozdrawiam serdecznie. Edyta:)
Edytko
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że tajemnica tkwi
w majonezie i jogurcie.
Mamy swoje wybrane marki i one dają fajny efekt. Niestety nie wszystkie się nadają.
Gdybyś chciała więcej informacji-napisz w formularzu kontaktowym
a my odpowiemy.
Pozdrawiamy serdecznie:)
bardzo smaczne polecam
OdpowiedzUsuń