Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony.
Składniki:
-ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem)
-słodka papryka
-olej
-solanka :
3 l zimnej wody
12 dkg soli
płaska łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
kilka listków laurowych
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
szczypta ziaren kolendry
gałązka rozmarynu
Czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do soli, wymieszanej z cukrem.
Ścieramy w palcach.
Listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, kolendrę, jałowiec
i rozmaryn zalewamy w szklance gorącą wodą.
Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Składniki solanki dodajemy do wody i dokładnie mieszamy.
W solance umieszczamy opłukane w zimnej wodzie mięso
i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni.
Raz na dobę mięso odwracamy.
Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie
i osuszamy.
Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem,
obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia.
Rękaw nakłuwamy wykałaczką
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 120 minut.
Na 20 minut przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy,
aby schab mógł się zrumienić.
Po upieczeniu studzimy, zdejmujemy sznurki i gotowe.
Smacznego!
Widzę u Was już święta pełną parą :) a mięsko wygląda przepysznie! :) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki, na zimno i na ciepło:)
OdpowiedzUsuńU mnie szynka pływa sobie w prawie identycznej zalewie od poniedziałku ;) Będziemy mieć pyszną wędlinkę na Święta. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAh piękne wnętrze! Nic tylko kroić wielkie kawałki :)
OdpowiedzUsuńRównież robię schab pieczony, ale go nacieram ziołami, czosnkiem i tak trzymam dobę w lodówce. Nigdy nie robiłam solanki. Będę musiała tak zrobić i spróbować. Tak sobie myślę, że dzięki solance będzie bardziej soczysty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Kochani!Życzymy Wam wesołych,spokojnych świąt,dużo wiosennego słoneczka,ciepełka domowego i miłego odpoczynku.C,Z,M,J
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie jak na niego patrzę :) mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale ci wyszedł. Taka domowa wędlinka najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńSame pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń