Kruche, delikatne mięsko, zapieczone w dużej ilości
marchewki i groszku.
Składniki:
-ok. 1 kg filetów z udek kurczaka
-4 marchewki
-ok. 1/2 kg mrożonego groszku
-sól, pieprz
-słodka papryka
-czosnek niedźwiedzi
-przyprawa do kurczaka
-olej
-ok. 3 dkg masła
-bulion warzywny
Opłukane i osuszone filety z udek kurczaka przyprawiamy
solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim.
Skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. 2 godziny.
W bulionie warzywnym ok. 10 minut gotujemy obraną marchewkę
i w tym samym bulionie następnie ok. 7 minut gotujemy groszek.
Odcedzamy.
Marchewkę kroimy w kostkę.
Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego
a na patelnię wsypujemy marchewkę i groszek,
dodajemy masło i smażymy przez chwilę.
Marchewkę i groszek dodajemy do filetów
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 40 minut.
Smacznego!
Jaki przepyszny obiadek, aż się głodna zrobiłam mimo że to nie jest pora obiadowa :) Przepis na pewno wcielę w życie! ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ja bardzo lubię sosik z marchewką i groszkiem, więc na pewno z mięskiem też by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłyśmy marchewkę z groszkiem już jako smarki xD Mimo, że wszyscy wybrzydzali :P Taka wersja z mięskiem super wygląda i pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzeniosłam się do domu mojej mamy :) Smak mojego dzieciństwa. Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńZnakomite przepisy. Wspaniały blog. Tylko gratulować. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania przepisów.
UsuńPozdrawiamy:)
Znakomite przepisy. Wspaniały blog. :)
OdpowiedzUsuń