Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek.
Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko
i dla tych, którzy za nim nie przepadają.
Składniki:
-1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej)
-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-2-4 kiszone ogórki
-2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki
-6 jajek
-cebula
-szczypiorek
-ząbek czosnku
-czosnek niedźwiedzi
-sól, pieprz, pieprz ziołowy
-bułka tarta do posypania foremek
Ugotowane w mundurkach, w osolonej wodzie ziemniaki
studzimy i obieramy a gdy wystygną
kroimy w dość dużą kostkę.
W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę.
Na drobno kroimy szczypiorek.
Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy.
Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach
i dodajemy do mięsa.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym,
dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy.
Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Z mięsa formujemy placki.
Plackami wykładamy dna i brzegi foremek.
Uzupełniamy warzywami.
W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek.
W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka.
W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa w foremkach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.
Po upieczeniu, po 2-3 minutach wyjmujemy z foremek.
Doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Super pomysł! Bardzo fajnie wyglądają te całe jajka po upieczeniu :) I do tego można sobie wybrać wariant smakowy, super! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy:)
UsuńWszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują :) Bardzo pożywne danie, efektowne, kolorowe i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNo i co ja mam napisać? Kolejne zadanie kulinarne do wykonania!Już ciasta piekę,chlebek non stop,a teraz pora na zapiekanki.Oczywiście spróbuję, bo tak ładnie wyglądają,że aż grzechem by było nie przygotować sobie takiego fajnego dania.Może jutro?Buziaczki i uściski.C
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki:)
UsuńCzekamy na opinię i pozdrawiamy cieplutko:)
Kolejne fajne zapiekanki. Wyglądają bardzo apetycznie. Ja poproszę te z mięsem :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy:)
UsuńPrzepyszne :) takie cudeńka Pani tworzy :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że przepis jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńprosty i smaczny, a do tego można wykorzystać wszystkie resztki z lodówki:)
pozdrawiam cieplutko:)
Pychotka! Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i apetyczne zapiekanki
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności, bardzo mi się podobają takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńi z mięsem, i bez - obie wersje bardzo apetyczne i pomysłowe!
OdpowiedzUsuńJak zwykle genialne, uwielbiam te wasze zapiekanki-cudeńka:)
OdpowiedzUsuń