Soczysty i kruchy kurczak upieczony w całości
w rękawie.
Składniki:
-duży kurczak (powyżej 2 kg)
-solanka :
15 dkg soli
łyżeczka cukru
3 posiekane ząbki czosnku
kilka listków laurowych
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry (stłuc)
3 l zimnej wody
-słodka papryka
-olej
Składniki solanki dokładnie mieszamy i wkładamy do niej kurczaka.
Pozostawiamy na noc lub kilkanaście godzin.
Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy.
Delikatnie nacieramy olejem i posypujemy słodką papryką.
Związujemy, aby nie rozleciał się podczas pieczenia.
Wkładamy do rękawa do pieczenia,
zawiązujemy końcówki a rękaw nakłuwamy w kilku miejscach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 2 godziny.
Pół godziny przed upływem czasu rozcinamy rękaw
i ponownie wstawiamy do piekarnika.
Smacznego!
Smakowity kurczaczek. Maminku, nie uwierzysz, ale ja tylko parę razy w życiu ptaka w całości piekłam. I taki piękny widok to dla mnie nie jest codziennością. U mnie w domu albo pałki, albo skrzydełka lądują w piekarniku. Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńI ta surówka na ostatnim zdjęciu. Sama rozkosz :))
Jak miło:) - tak zwracają się do mnie tylko moje córki:)
UsuńAgnieszko - to najprostszy do upieczenia kurczak i naprawdę smakuje wyjątkowo, ale tego nie da się opisać na blogu. Nie można go źle przyprawić, bo solanka gwarantuje właściwy smak.Nie jest wysuszony, bo piecze się w rękawie. Kurczak super i piekarnik czysty:)
Surówka najprostsza na świecie: sałata lodowa, papryka, ogórek, pomidor, szczypior, odrobina oleju i warzywko do smaku:)
Pozdrawiamy:)
smakowicie wygląda ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńKurczak wygląda przepysznie i soczyście :) Nigdy jeszcze takiego sama nie robiłam, chyba muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Taki kurczaczek świetnie prezentuje się na stole ;)
OdpowiedzUsuńKurczaka z solanki nigdy nie jadłam, więc pora nadrobić zaległości i zakasać rękawy. Wiem, że warto ;)
OdpowiedzUsuńA to niespodzianka:) nie jadłaś jeszcze takiego kurczaka? :)
UsuńJest naprawdę pyszny i warto spróbować. Zakasuj te rękawy i do dzieła:)
Buziaki gorące:)
Takiego kurczaka bym zjadła. Pyszności
OdpowiedzUsuń