Propozycja na smaczny obiad.
Składniki:
-0,8 kg mięsa mielonego
-cebula
-czosnek
-pieprz ziołowy i naturalny
-czosnek niedźwiedzi
-sól
-ok. 2 l bulionu warzywnego
Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą.
Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego
i dokładnie mieszamy.
Formujemy klops.
Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso.
Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut.
Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać
do ugotowania dowolnej zupy.
Kroimy na grube medaliony.
Polewamy sosem koperkowym i gotowe.
Dobrze smakują z ziemniakami i czerwonymi buraczkami.
Smacznego!
Fajny i pyszny obiad :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńSmacznie i bardzo zdrowo, super danie :-)
OdpowiedzUsuńAle pychotka, jak zwykle wspaniały przepis!:)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo fajny. W życiu bym nie wpadła, aby ugotować w całości. Zawsze robię małe pulpeciki :) Taki esencjonalny bulion to można nawet zamrozić w porcjach i dodawać jako dodatek smakowy do sosów :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie danie idealne do buraczków :)
Mięsko wygląda bardzo soczyście :D
OdpowiedzUsuńMięsko ugotowane.Mąż zadowolony,ja też,tylko następnym razem kupię łopatkę,bo z karkówki medaliony są ciemniejsze i bardziej suche.Buziaczki.C
OdpowiedzUsuńNie napisaliśmy, że na medaliony najbardziej nadaje się mięso z łopatki - nasz błąd. Przepraszamy. Ale nie ma tego złego, bo Twoje spostrzeżenia o kolorze i strukturze wykorzystamy do przygotowania innego mięsnego dania. Gotowy pomysł czeka na realizację:)
UsuńPozdrawiamy ciepluteńko:)
wspaniała propozycja obiadowa! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-) Lubię takie :-)
OdpowiedzUsuń