Popularny, zwykły chleb powszedni pszenny.
Składniki:
-1,2 kg mąki pszennej 750
-10 dkg drożdży
-łyżka cukru
-łyżka soli
-łyżka oleju
-1 l ciepłej wody
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody,
6 czubatych łyżek mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,
wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy.
Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przelewamy do blaszek
i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
i pieczemy 50 minut.
Smacznego!
Chlebek, jak marzenie w wykonaniu Celinki :)
domowy zawsze najlepszy, pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPyszniutki, taką pyszną kromeczkę bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Ile taki pszenny chlebek zachowuje świeżość?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Chleb jest świeży nawet do tygodnia ale nigdy tak długo nie leży:)
UsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Dziękuję za odpowiedź.
UsuńPozdrawiam cieplutko w tą pluchowatą zimę :)
Planuję zrobić niedługo mój pierwszy chlebek i z pewnością to będzie chleb pszenny. Bułeczki już raz upiekłam i były pyszne. Chleb przede mną, ale coraz mniej się boję. Macie dla mnie jakieś rady? Czy po prostu nie bać się i iść na całość. Stosować sprawdzony przepis, na przykład Wasz i będzie OK?
Pozdrawiam :))
Agnieszko
Usuńten chleb upieczesz bez żadnych problemów i na pewno wyjdą dwa piękne bochenki, którymi będziesz się zachwycać. Zrób pierwszy krok, zaryzykuj a potem będziesz mistrzynią w wypieku domowego chleba:)
Dla zachęty napiszę tylko, że moja siostra, która ciast drożdżowych
a tym bardziej chleba nigdy nie piekła, teraz piecze co drugi dzień:)
Na pewno ważne są blaszki. Najlepsze są te z powłoką non stick.
My smarujemy je margaryną ( Kasia). Mąka Szymanowska pszenna typ 750. Ciasto chlebowe jest dość luźne i takie ma być. Nie znam Twojego piekarnika, ale blaszki wstawiamy na niższym poziomie i pieczemy
z termoobiegiem. Zaraz po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszek
i zostawiamy do wystudzenia. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy:)
Najtrudniej się zdecydować i upiec pierwszy raz, ale do odważnych świat należy:) Robisz w swojej kuchni różne cudeńka, więc ten chleb nie będzie dla Ciebie żadnym problemem.
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia:)
Pochwalisz się oczywiście?
Wyszedł Pani jak malowany i na pewno smaczny. Ja zapraszam do siebie na nowy post www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda smacznie.A długo się go wyrabia?
OdpowiedzUsuńTen chleb nie wymaga wyrabiania. Miesza się łyżką aby wszystko się dokładnie połączyło. Ciasto chlebowe jest dość luźne.
UsuńPowodzenia:)
Dziękuję , będę robić.
UsuńI zrobiłam z mąki pszennej razowej ,i można jeść sam bez żadnych dodatków.jest pyszny!
UsuńWygląda pysznie i naprawdę łatwy przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno jest 100x lepszy od takiego kupnego. Chętnie bym taki zjadła, najlepiej jeszcze ciepły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zapisałam przepis i niebawem wykorzystam bo u mnie w domu lubia właśnie taki najzwyklejszy chlebek :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego od domowych potraw, a pieczywo szczególnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny, idealny chlebek. Jak z piekarni tylko, że lepszy! :D
OdpowiedzUsuńChlebek pierwsza klasa. Jadlam maminkowy chlebek nie raz;) i nie raz probowalam go zrobic sama. W koncu, po milionach prob, udalo sie! Wyszedl jak trzeba! Proporcja inna niz w przepisie, ale wszystko jest inne, bo uzywam suchych drozdzy, angielskiej maki itd. Itd.liczy sie efekt koncowy, ktory jest bardziej niz zadowalajacy;)
OdpowiedzUsuń