Pieczone jabłka wykorzystaliśmy do strucli drożdżowej.
Składniki:
-3 szklanki mąki tortowej
-2 szklanki mąki 650
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-350 ml ciepłego mleka
-4 jajka
-7 dkg masła
-łyżeczka cynamonu
-słoik 0,9 l pieczonych jabłek
-2 garści włoskich orzechów
-wanilia
-szczypta soli
Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka
i 1/2 szklanki mąki tortowej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko,
pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę jabłkową.
Zwijamy strucle i kilka razy przekręcamy.
Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach,
przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 40-45 minut.
Wyjmujemy z blaszek i gotowe.
Smacznego!
Wspaniałe. Uwielbiam takie wypieki :-)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję go jutro - a jak długie są formy?
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
Blaszki o wymiarach ok. 35x12x10cm.
OdpowiedzUsuńŻyczymy powodzenia, bo ciasto jest super! :)
Do tego kubek mleka albo kakao i mogę nie wychodzić spod kocyka :)
OdpowiedzUsuńCudowna strucla. Pięknie zrumieniona, cudnie wyrośnięta i farsz odjazdowy. Dodatek orzechów do farszu super. Przypuszczam, że dają one super zapach i smaczek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Normalnie odjazd! Musi być pyszna dla wielbicieli jabłek (czyli dla nas) ale jak tak na nią patrzymy to taką z makiem już też chętnie byśmy zjadły :P
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie. Uwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka z jabłkami.... mmmmm, pychotka! :)))
OdpowiedzUsuńMusiała być przepyszna! Dawno takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOj jak pysznie:)
OdpowiedzUsuń