Pierogi w ciekawym wydaniu.
Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.
Składniki na ciasto:
-ok. 2,5 szklanki mąki razowej
-ok. szklanka letniej wody
-szczypta soli
-łyżka oleju
-1/2 dkg drożdży
Składniki na farsz:
-25 dkg ugotowanych ziemniaków
-5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej
-cebula
-olej
-masło
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-jajko
Jedna cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia.
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem,
dodajemy ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę i jajko,
przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim
i dokładnie mieszamy.
W wodzie rozpuszczamy drożdże,
dodajemy szczyptę soli, olej,
dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów.
Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju.
Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia,
na bardzo małym ogniu.
Zbieramy i podajemy polane podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi! ale takich to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOj kochana jakie pyszności, wspaniale wyglądają :-) z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńWygladaja idealnie jak te bieszczadzkie ;)) Zalujemy, ze sie nie zalapalismy...
OdpowiedzUsuńPierogi pięknie wyglądają i na pewno smacznie smakują.
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńRazowa mąka nadaje jeszcze dodatkowym walorów smakowych :) Ah nie możemy doczekać się Świąt :D
OdpowiedzUsuńPycha, pycha,... :)
OdpowiedzUsuńAleż ja bym zjadła takie pierogi.
Takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, ale brzmi niezwykle apetycznie. Same pyszne składniki.
Pozdrawiam :)
Jakie śliczne pyszności :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe:) Chętnie bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuń