02 maja 2015

Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej



Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach
z dodatkiem kaszy gryczanej.

   Składniki:

-ok. 1 kg żeberek
-ok. 1,5 kg ziemniaków
-10 dkg wędzonego boczku
-10 dkg kaszy gryczanej
-1 cebula
-1 szklanka mleka
-pieprz ziołowy
-sól
-olej


Żeberka peklujemy na noc w solance, jak do mięs pieczonych.
Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy
i dzielimy na części.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.


Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki.
Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.


W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia.


Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy
i doprawiamy do smaku.


Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego,
na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60 minut.




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Takich żeberek smacznych nie jadłam. Przepis podkradam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie. Wygląda ciekawie i z pewnością jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy obiadek :) No i kasza, nasza ulubiona :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Macie przepyszną majówkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można żeberka tylko przyprawić i odstawić na noc do lodówki bez peklowania? oj wyglądaja te żeberka przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, też będą pyszne:)
      Smacznego!

      Usuń