12 maja 2015

Drożdżowe supełki migdałowe



Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-szklanka mielonych migdałów
-ok. 3,5 szklanki mąki
-250 ml ciepłego mleka
-5 dkg masła
-2 żółtka i jedno jajko
-jedno jajko do smarowania
-łyżeczka kakao
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-wanilia


Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn
i odstawiamy do wyrośnięcia.

Dodajemy pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko,
szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane 
z pozostałą mąką,
na koniec roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao
i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasta wyrosły:


Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.


Oba placki kroimy na tyle samo pasków.


Paski układamy jedne na drugich.
Związujemy w supełki.
Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.


Smacznego!

3 komentarze: