Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.
Składniki:
-5 dkg drożdży
-szklanka mielonych migdałów
-ok. 3,5 szklanki mąki
-250 ml ciepłego mleka
-5 dkg masła
-2 żółtka i jedno jajko
-jedno jajko do smarowania
-łyżeczka kakao
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-wanilia
Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko,
szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane
z pozostałą mąką,
na koniec roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao
i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasta wyrosły:
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Oba placki kroimy na tyle samo pasków.
Paski układamy jedne na drugich.
Związujemy w supełki.
Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.
Smacznego!
Fajnie wyglądają! Oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńjakie dorodne :)
OdpowiedzUsuńChcemy takie! Musiały być przepyszne :D
OdpowiedzUsuń