Filet z kurczaka w innym wydaniu.
Składniki:
-podwójny, duży filet z piersi kurczaka
-5-6 średnich ziemniaków
-1/2 czerwonej papryki
-1 cebula
-5 dkg masła
-przyprawa warzywna
-przyprawa do mięs
-olej
-natka pietruszki
Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym.
Z piersi kurczaka odcinamy małe, luźne części.
Filety przecinamy na dwie części.
Odcięte części kroimy w drobną kostkę.
Paprykę opiekamy lub grillujemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Paprykę również kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.
Filety rozbijamy i posypujemy z obu stron przyprawą do mięs.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy gnieciuchem.
Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/3 masła
podsmażamy cebulę, pokrojonego kurczaka i paprykę.
Dodajemy do ugniecionych ziemniaków i mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Rozbite filety posypujemy natką pietruszki i nakładamy porcje ziemniaczanego farszu.
Składamy na pół.
Układamy na patelni z olejem i pozostałym masłem
i smażymy z obu stron.
Zdejmujemy z patelni i gotowe.
Smacznego!
Bardzo ciekawe:) Może w tej wersji przekonałabym się do ziemniaków;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja podania drobiu, a jaka syta. :)
OdpowiedzUsuńLubie faszerowane mięska :) Przepis szczególnie odpowiedni dla tych, którzy nie przepadają za ziemniakami w klasycznej postaci, czyli dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńTutaj dania zawsze wyglądają jak z profesjonalnej restauracji :) Przepięknie podane i jaka kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuń