Gołąbki dla zapracowanych :)
Składniki:
-kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. )
-70 dkg surowej kiełbasy
-10 dkg ryżu
-10-15 plastrów boczku wędzonego
-słodka papryka
-przyprawa barbecue lub do bigosu
-1/2 szklanki wody
Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
Boczek kroimy w plastry.
Kiełbasę pozbawiamy osłonek.
Mieszamy z ryżem.
Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
Ścinamy zgrubienia.
Na każdy liść nakładamy porcję mięsa, zawijamy brzeg liścia,
układamy plaster boczku i zwijamy gołąbki.
Gołąbki posypujemy przyprawami
i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Dolewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C
na ok. 2 godziny.
Smacznego!
Gołąbki uwielbiam, ale w kiszonej kapuście jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie pyszności dzisiaj serwujesz. Nie jadłam jeszcze takich gołąbków :-)
OdpowiedzUsuńAaaa! Umarłam na ślinotok! I skąd ja mam te liście teraz wytrzasnąć? Chlip chlip. Chyba sama będę kisić w garażu...
OdpowiedzUsuńNie płacz, wszystko da się załatwić:)
OdpowiedzUsuńPrzyjedziesz, pójdziemy do zaprzyjaźnionego warzywniaczka, zakupimy, odciśniemy, spakujemy i będą gołąbki:)
Nigdy nie spotkałam się z kiszonymi liśćmi. Same zaskoczenia dziś na blogach:)
OdpowiedzUsuńA gołąbki uwielbiam... Zaproś mnie na takie:))
dziękuję, już się doczekać nie mogę :* P.S. Panowie celnicy umrą ze śmiechu jak prześwietą mój bagaż ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy na gołąbki:)
OdpowiedzUsuńOdkryliśmy sklep, w którym jest wszystko, nawet ukiszone kapuściane liście:)))
W polskim sklepie na pewno się pojawią, wystarczy podpowiedzieć żeby sprowadzili kiszoną kapustę na gołąbki, bo tak te liście się nazywają:) a celnicy...i tak takiej kapuchy nie znają:)
OdpowiedzUsuńGołąbki naszej mamy są przepyszne :) Polecamy też poeksperymentować z różnymi kaszami zamiast ryżu :)
OdpowiedzUsuńNo i co ja mam napisać,skoro tu tyle zachwytów.Podziwiam Waszą inwencję i wykonanie potraw od A do Z!Całuski!
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałam, ale gołąbki uwielbiam, więc czuję, że by mi te posmakowały:)
OdpowiedzUsuńna pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń