Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.
Składniki:
-ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka )
-2 marchewki
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-2,5 l bulionu warzywnego
-2-3 łyżki masła
-olej
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-ciemny sos sojowy
W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki
gotujemy do miękkości umyte żołądki.
Marchewkę odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania).
Odławiamy i studzimy żołądki.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewkę i pozostały czosnek kroimy w plasterki.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i dodajemy masło.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy
przez ok. 10-15 minut.
W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek.
Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy
i smażymy ok. 5 minut.
Dolewamy pozostały bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, czosnek niedźwiedzi,
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy pokrojoną marchew i mieszamy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut.
Gotowe.
Smacznego!
Rewelacja :) trzeba zapolować na żołądki;)
OdpowiedzUsuńPoluj, poluj, bo naprawdę warto.
OdpowiedzUsuńGulasz przepyszny:)
Buziaki:)
Śpiewający kogutek też nam się podoba ;)
OdpowiedzUsuńWypatrzone wszystkie szczegóły a to oznacza, że zdrowie wraca:) Cieszymy się bardzo!
OdpowiedzUsuńLubmy podroby więc i taki gulasz pewnie by nam smakował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żołądki drobiowe. W ogóle jestem mięsożercą, a na taki gulasz bym się z chęcią skusiła. TYm bardziej, że prezentuje się bardzo apetycznie. Jeszcze z marcheweczką- pyszotka. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Megly.
No kochani! Taki gulasz to finezja! To lubimy!!!
OdpowiedzUsuńChyba nie jadłam jeszcze żołądków, ale ten gulasz wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń