Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach
z dodatkiem kaszy gryczanej.
Składniki:
-ok. 1 kg żeberek
-ok. 1,5 kg ziemniaków
-10 dkg wędzonego boczku
-10 dkg kaszy gryczanej
-1 cebula
-1 szklanka mleka
-pieprz ziołowy
-sól
-olej
Żeberka peklujemy na noc w solance, jak do mięs pieczonych.
Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy
i dzielimy na części.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki.
Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy.
W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy
i doprawiamy do smaku.
Część masy ziemniaczanej przekładamy na dno naczynia żaroodpornego,
na niej układamy żeberka i przykrywamy pozostałą masą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego!
Takich żeberek smacznych nie jadłam. Przepis podkradam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuńJakie pożywne danie!
OdpowiedzUsuńSuper danie. Wygląda ciekawie i z pewnością jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy obiadek :) No i kasza, nasza ulubiona :D
OdpowiedzUsuńMacie przepyszną majówkę! :)
OdpowiedzUsuńa czy można żeberka tylko przyprawić i odstawić na noc do lodówki bez peklowania? oj wyglądaja te żeberka przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można, też będą pyszne:)
UsuńSmacznego!