Tym razem bułeczki plecione a w nich twaróg.
Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki pszennej
-1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana
-4 dkg drożdży
-2 łyżki cukru
-250 ml ciepłego mleka
-7 dkg masła
-szczypta soli
-wanilia
Składniki masy serowej:
-1/2 kg zmielonego twarogu
-2 łyżki stopionego masła
-cukier puder do smaku
-2 jajka
-wanilia
Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię,
cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy
i wycinamy prostokąty.
Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy
i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę.
Gotowe pozostawiamy na blaszce z papierem do pieczenia, aby wyrosły
a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 15-20 minut.
Smacznego!
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPięknie zwinięte. Ostatnio coś brakuje mi cierpliwości do ciasta drożdżowego. :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki wyglądają cudownie :-) uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńCudowne rumiane i smaczne bułeczki. Jedną na śniadanko porywam :)
OdpowiedzUsuńŚwiecą się tak, że ślinka cieknie :D Nadzienie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUlubione drożdżóweczki mojej córci :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńWlasnie mam niewykorzystany twarog, a dzieki Tobie rowniez plany na dzisiejszy dzien :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/
Czy upieczone,czy ugotowane-wszystko jest smaczne, pięknie podane- i te zdjęcia!Aż chce się samemu zrobić takie potrawy.Tylko trzeba mieć talent,czego Maminkowi nie brakuje,a czego nie powinnam zazdrościć.Niestety-zazdroszczę.Buziaki i uściski dla obojga!
OdpowiedzUsuńJak one pysznie wyglądają. Ale bym taką zjadła... I na jednej by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie komentarze i pozdrawiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuń