Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.
Składniki:
-filety z udek kurczaka
-podwójny filet z piersi kurczaka
-główka białej kapusty
-2 marchewki
-10 dkg kaszy gryczanej
-ząbek czosnku
-sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy
-2-3 łyżki masła
-olej
Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Kapustę sparzamy.
Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek.
Filety z piersi kurczaka drobno siekamy.
Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.
Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek.
Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem.
Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Na liściach układamy udka
i porcje piersi z kaszą.
Zwijamy, jak gołąbki.
Posypujemy papryką.
Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła.
Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego
a na patelni podsmażamy marchewkę.
Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu warzywnego
i przekładamy do gołąbków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 90 minut.
Smacznego!
Znów nasza ulubiona kasza :) Danie świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka myślałam, że to gołąbki. Bardzo pomysłowo i smacznie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na fajne i smakowite danie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie :)!
OdpowiedzUsuńŚwietne, na pewno bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńgołąbki z kurczakiem - świetne danie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na udka :) Pyszna kasza, szkoda, że nikt w moim domu prócz mnie jej nie lubi...
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, na pewno by mi psomakowało:)
OdpowiedzUsuń