21 marca 2015

Babka mocno bakaliowa z prażoną pszenicą



Puszysta babka z dużą ilością bakalii a zamiast orzeszków
prażona pszenica.


   Składniki na 2 babki, ponieważ jedna znika błyskawicznie :)

-8 jajek
-szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki tortowej
-1/4 szklanki oleju
-aromat
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki prażonej pszenicy
-10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści  żurawiny
-szczypta soli
-bułka tarta do posypania formy


Bakalie kroimy.


Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę.

Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka,aromat i miksujemy.
Dodajemy olej i oczywiście miksujemy.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia
i miksujemy na wolnych obrotach.


Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki.
Dokładnie mieszamy łyżką.


Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 30-35 minut.


Babki upieczone.


Wystudzone możemy udekorować i gotowe.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Piękne baby i dużo bakalii. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne baby :D Najbardziej podobają nam się w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe te baby. Tak pysznie nadziane :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne baby, a pewnie smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Chętnie bym ukradła kawałek :) Tak się nagle świątecznie już zrobiło! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń