Kolejna wersja pieczonych żeberek. Tym razem z kolorową fasolką i dużą ilością warzyw.
Składniki:
-ok. 1,5 kg żeberek
-puszka czerwonej i puszka białej fasoli
-puszka krojonych pomidorów
-10 pomidorów suszonych
-3 marchewki
-czerwona papryka
-2 ząbki czosnku
-olej i 2 dkg masła
-czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, słodka papryka
oraz składniki do peklowania mięsa ( patrz mięsa pieczone )
Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc.
Marchew kroimy w plasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki
i suszone pomidory w duże kawałki.
Fasolę odsączamy.
Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy słodką papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, układamy żeberka
i obsmażamy z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Na patelnię wrzucamy marchew, paprykę i czosnek i przez chwilę podsmażamy.
Dodajemy suszone pomidory i podsmażamy.
Dodajemy pomidory,
fasolkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Można dodać chili.
Chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia z żeberkami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 st. C na ok. 60 minut.
Wyłączamy piekarnik a żeberka pozostawiamy w nim na jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Wieki nie jadłam żeberek, pysznie wyglądają. Może wpadnę a obiadek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszamy serdecznie:) o której będziesz? może zdążymy jeszcze zrobić Twoją wiosenną sałatkę - wygląda tak apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie kolorowo!
OdpowiedzUsuńFajnie, że jest tak dużo różnych warzyw i strączków :D Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaczków do zwykłych żeberek. Udowadniasz, że standardowy obiad może wcale nie być wcale taki zwykły i nudny!
OdpowiedzUsuńApetyczne żeberka i wpraszam się na taki obiad
OdpowiedzUsuńTakie spotkanie obiadowe byłoby cudowne:) zapraszamy:)
OdpowiedzUsuń