Puszysta babka z dużą ilością bakalii a zamiast orzeszków
prażona pszenica.
Składniki na 2 babki, ponieważ jedna znika błyskawicznie :)
-8 jajek
-szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki tortowej
-1/4 szklanki oleju
-aromat
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki prażonej pszenicy
-10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści żurawiny
-szczypta soli
-bułka tarta do posypania formy
Bakalie kroimy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka,aromat i miksujemy.
Dodajemy olej i oczywiście miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia
i miksujemy na wolnych obrotach.
Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki.
Dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 30-35 minut.
Babki upieczone.
Wystudzone możemy udekorować i gotowe.
Smacznego!
Piękne baby i dużo bakalii. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCzuć Wielkanoc! :)
OdpowiedzUsuńCudne baby :D Najbardziej podobają nam się w przekroju :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te baby. Tak pysznie nadziane :-)
OdpowiedzUsuńB
OdpowiedzUsuńPiękne baby, a pewnie smakują jeszcze lepiej niż wyglądają! Chętnie bym ukradła kawałek :) Tak się nagle świątecznie już zrobiło! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń