07 marca 2014

Jarzynka duszona z mięsem



   Znakomite, dietetyczne danie, zamówione przez ciocię Celinkę.
Odtworzyliśmy przepis sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się. 
Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.
Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)

Składniki:
-25 dkg ugotowanej fasoli
-5 średnich czerwonych buraczków
-5 średnich ziemniaków
-1/4 średniej główki białej kapusty
-4 marchewki
-1/2 kg mięsa (szynki)
-10 suszonych śliwek
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, koperek
-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu


   Mięso kroimy w dużą kostkę.


   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy
na czas przygotowania warzyw.


   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.


   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.


   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso
i pokrojony koperek.



   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).
Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
Całkowity czas duszenia to ok. 90 minut.
Po tym czasie odpowiednia porcja na talerz i gotowe.


Smacznego!









1 komentarz:

  1. Kochani! To jest"TO"! Jutro i ja ugotuję jarzynkę. Przypomni mi się rodzinny dom. C

    OdpowiedzUsuń