Znakomite, dietetyczne danie, zamówione przez ciocię Celinkę.
Odtworzyliśmy przepis sprzed lat, przyrządzany przez mamę i udało się.
Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.
Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)
Składniki:
-25 dkg ugotowanej fasoli
-5 średnich czerwonych buraczków
-5 średnich ziemniaków
-1/4 średniej główki białej kapusty
-4 marchewki
-1/2 kg mięsa (szynki)
-10 suszonych śliwek
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, koperek
-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu
Mięso kroimy w dużą kostkę.
Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy
na czas przygotowania warzyw.
Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.
Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.
W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso
i pokrojony koperek.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).
Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.
Całkowity czas duszenia to ok. 90 minut.
Po tym czasie odpowiednia porcja na talerz i gotowe.
Smacznego!
Kochani! To jest"TO"! Jutro i ja ugotuję jarzynkę. Przypomni mi się rodzinny dom. C
OdpowiedzUsuń