Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.
Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:
-ok. 3 l wody
-seler, por, pietruszka
-marchewka
-kilka suszonych grzybów
-kilka ząbków czosnku
-cebula
-ziele angielskie, listek laurowy
-sól, pieprz
Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego
i 2 ćwiartek z kurczaka.
Na ciasto:
-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )
-4 jajka
-5 żółtek
W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.
Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.
Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.
W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.
Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy farsz.
Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.
Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.
Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.
Technika dowolna.
Na ciasto nakładamy farsz.
Formujemy pierogi.
Kształt i wielkość do wyboru.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,
zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.
Gotujemy ok. 10 minut.
Gotowe.
Smacznego!
fajne połączenie:)
OdpowiedzUsuńRosół-rewelacja! A jeszcze pierożki! Uczta "bogów".Dzięki za fajny pomysł na obiad. Pozdrawiamy. C i Z
OdpowiedzUsuńJeszcze nie słyszała o pierogach w rosole. :) Bardzo podoba mi się taka propozycja! :) Zapisuję. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam rosołu z pierogami. Twoja propozycja wygląda mega smacznie.Zrobiłam się głodna patrząc; ).Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń