Idealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.
Składniki:
-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty
-2 l wody
-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%
-kilka ugotowanych na twardo jajek
-2-3 kiełbasy białe parzone
-2 ząbki czosnku
-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-kilka listków laurowych
-2 czubate łyżki mąki pszennej
-majeranek
-chrzan
-pieprz , sól, cukier
Do garnka z wodą wlewamy kwas z kiszonej kapusty.
Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Zagotowujemy.
Z dwóch jajek wyjmujemy żółtka i ucieramy je łyżką.
Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy.
Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie.
Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki.
Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy,
aby uzyskać jednolitą, dość rzadką śmietanę.
Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy.
Dorzucamy pokrojone białka i kiełbasę i doprawiamy majerankiem, solą, cukrem i pieprzem
do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut i barszczyk gotowy.
Nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojone jajko i najlepiej zeskrobany korzeń chrzanu, ale jeśli go nie ma dodajemy łyżeczkę gotowego, tartego chrzanu.
Smacznego!
wygląda świetnie:)lubię barszcze i żurki:D
OdpowiedzUsuńTaki barszcz to bym chętnie zjadła, domowo przygotowany jest o niebo lepszy niż te z paczki
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam, z jajeczkiem jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńAle super przepis, ja uwielbiam barszcze, a takiego nigdy nie gotowałam! I jeszcze ten myk z jajkiem! Muszę go mieć!
OdpowiedzUsuń