10 marca 2014

Chleb z ziarnami



   Był już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą.
Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren.

Składniki:
-1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650
-750 ml ciepłej wody
-10 dkg świeżych drożdży
-3 łyżeczki soli
-3 łyżeczki cukru
-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,
mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.


Rozczyn wyrósł.
   Dosypujemy 3 łyżeczki soli i dolewamy 500 ml wody.
Wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna.


   Dosypujemy mieszankę ziaren.


   Stopniowo dosypujemy szklankę mąki i wyrabiamy właściwe ciasto.
Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wygląda tak:


   Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.
Formujemy bochenki i przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
na 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.
Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika
 na kolejne 5 minut.


Chlebek jest piękny


a kromeczka z upieczoną wcześniej szyneczką rozpływa się w ustach.


Smacznego!









2 komentarze: