Ten chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....
Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.
Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.
Najwięcej smaku daje prażona cebulka.
Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,
dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,
posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,
1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.
Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.
Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.
Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.
Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np. margaryną.
Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania).
Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.
Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką.
Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek.
W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy
do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.
Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji
rzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy
ponownie do pieca na 5-10 minut.
Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia.
Przygotowanie i upieczenie tego chleba to ok. 2 godziny.
Smacznego!
Nie ma to jak piec chlebek, a w połowie drogi zdać sobie sprawę, że mąka jest na wykończeniu heheh Szczęśliwie tylko mąka pszenna. Żytniej w domu dostatek typ 720 poszedł w ruch, bo 2000 to chyba przesada. Chlebek wyszedł rewelacja, jeden z cebulką, a drugi z sezamem. Polecam!
OdpowiedzUsuńKochana wspaniały chlebek, super pomysł z dodaniem w ten sposób cebulki :-)
OdpowiedzUsuń