22 kwietnia 2021

Ciasteczka z migdałami i sezamem

 


Kruche, delikatne, maślane, po prostu pyszne.

    Składniki:

- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg mąki owsianej
- 10 dkg mielonych migdałów
- 10 dkg cukru pudru
- 5 dkg białego sezamu
- 20 dkg masła ( o temperaturze pokojowej )


Mieszamy wszystkie składniki sypkie.


Dodajemy pokrojone masło.


Zagniatamy ciasto.


Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na papierze do pieczenia posypanym mąką.


Kroimy radełkiem na dowolne kształty.
Nakłuwamy patyczkiem i wstawiamy do lodówki
na ok. 2 godziny.


Przekładamy partiami na blaszkę z papierem do pieczenia,
zachowując odstępy..


Pieczemy w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem
ok. 10 - 15 minut.


Pozostawiamy na blaszce do wystudzenia.



Smacznego!


















8 komentarzy: