Proponujemy ciekawe danie obiadowe,
z wykorzystaniem naleśnikowych bułeczek (Pudding Yorkshire -
według Marco Pierre White'a ).
Składniki:
-ok. 1 kg fileta z piersi indyka
-woda, sól, pieprz, ząbek czosnku, wędzona papryka
-2-3 dkg masła
Do wykonania bułeczek musimy zachować proporcje:
-ważymy 3 rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg
-ważymy tyle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg
-odmierzamy 165 ml mleka
-sól, pieprz i olej
Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego,
czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.
Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy.
Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło,
zawijamy,
przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 75 minut
w temperaturze 170 st. C.
Pod koniec pieczenia indyka
przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Miksujemy jajka z mąką, odrobiną soli pieprzu,
dodajemy mleko i mieszamy
do uzyskania jednolitego ciasta.
Do zagłębień w formie wlewamy olej tak,
aby przykrył tylko dna zagłębień.
Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 185 st. C,
wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty.
Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe
do wysokości 1/3 wgłębień.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C.
Mięso kroimy w plastry.
Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem
i dowolną surówką.
Smacznego!
Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi.
Przyjemność po naszej stronie. A yorkshire puddings wyszły Wam lepiej niż Marco ;))
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy. Mieliśmy dobry wzorzec:)
UsuńPyszne, ciekawe i piękne danie. Z chęcią kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńMniam,słyszałam o tych puddingach,wyszly super☺☺
OdpowiedzUsuńPyszności niesamowite ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności kochana u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki naleśnikowe wyglądają i brzmią bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo muszę zrobić te bułeczki naleśnikowe! Ciekawe czy wyjdą!:) Świetny dodatek do dań różnego rodzaju oraz przekąska. Na noc to z tego przepisu chyba jedynie surówkę bym mogła zjeść!:) Ale to nie problem! Uwielbiam je!:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo są tego warte i na pewno wyjdą:)
UsuńPozdrawiamy:)
Bardzo to wszystko mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Te bułeczki naleśnikowe wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy.
UsuńMy jesteśmy pod wrażeniem asortymentu, jaki oferuje Cukiernia a przede wszystkim mistrzowskim wykonaniem. Urzekły nas te cukiernicze dzieła sztuki.
Życzymy wszystkiego najlepszego i pozdrawiamy :)
Czy do upieczenia tych bułeczek wystarczy forma mufinkowa,czy to jakaś specjalna ?
OdpowiedzUsuńWystarczy forma mufinkowa :)
UsuńJaki pyszny pomysł i połączenie!
OdpowiedzUsuńPolecamy:)
OdpowiedzUsuń