13 stycznia 2017

Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi



Proponujemy ciekawe danie obiadowe,
z wykorzystaniem naleśnikowych bułeczek (Pudding Yorkshire - 
według Marco Pierre White'a ).

     Składniki:

-ok. 1 kg fileta z piersi indyka
-woda, sól, pieprz, ząbek czosnku, wędzona papryka
-2-3 dkg masła

  Do wykonania bułeczek musimy zachować proporcje:

-ważymy 3 rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg
-ważymy tyle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg
-odmierzamy 165 ml mleka
-sól, pieprz i olej

    Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego,
czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.

   Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy.

Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło,
zawijamy, 


przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 75 minut
w temperaturze 170 st. C.


Pod koniec pieczenia indyka
przygotowujemy ciasto naleśnikowe.


Miksujemy jajka z mąką, odrobiną soli pieprzu,
dodajemy mleko i mieszamy
do uzyskania jednolitego ciasta.



Do zagłębień w formie wlewamy olej tak,
aby przykrył tylko dna zagłębień.

Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 185 st. C,
wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty.


Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe
do wysokości 1/3 wgłębień.


Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C.


Mięso kroimy w plastry.


Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem
i dowolną surówką.


Smacznego!

Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi. 










16 komentarzy:

  1. Przyjemność po naszej stronie. A yorkshire puddings wyszły Wam lepiej niż Marco ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, ciekawe i piękne danie. Z chęcią kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,słyszałam o tych puddingach,wyszly super☺☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności kochana u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te bułeczki naleśnikowe wyglądają i brzmią bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obowiązkowo muszę zrobić te bułeczki naleśnikowe! Ciekawe czy wyjdą!:) Świetny dodatek do dań różnego rodzaju oraz przekąska. Na noc to z tego przepisu chyba jedynie surówkę bym mogła zjeść!:) Ale to nie problem! Uwielbiam je!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bo są tego warte i na pewno wyjdą:)
      Pozdrawiamy:)

      Usuń
  7. Bardzo to wszystko mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Te bułeczki naleśnikowe wyglądają świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy.
      My jesteśmy pod wrażeniem asortymentu, jaki oferuje Cukiernia a przede wszystkim mistrzowskim wykonaniem. Urzekły nas te cukiernicze dzieła sztuki.
      Życzymy wszystkiego najlepszego i pozdrawiamy :)

      Usuń
  9. Czy do upieczenia tych bułeczek wystarczy forma mufinkowa,czy to jakaś specjalna ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki pyszny pomysł i połączenie!

    OdpowiedzUsuń