Kolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu,
tym razem na inne wydanie kopytek.
Składniki:
-1 kg ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-3 łyżki mąki pszennej
-1 czerwona papryka
-słoiczek suszonych pomidorów w oleju
-ząbek czosnku
-2 pikantne papryczki
-100 ml wody
-2 łyżki oleju
-2 szt. sera mozzarella
-20 dkg wędzonego boczku
-sól
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy i zgniatamy w prasce.
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części,
jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy
3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną,
dodajemy odłożoną część ziemniaków
i wyrabiamy.
Boczek kroimy w dużą kostkę.
Podobnie kroimy ser.
Paprykę kroimy na kawałki.
Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki.
Czosnek dzielimy na części.
Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę,
pokrojone papryczki ( bez nasion ) i czosnek,
dolewamy wodę i 2 łyżki oleju ze słoiczka po pomidorach
i wszystko blendujemy.
Doprawiamy do smaku solą.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka
i gotujemy przez 2 minuty od momentu
wypłynięcia na powierzchnię.
Boczek podsmażamy na patelni.
Kopytka dokładamy do boczku
i delikatnie podsmażamy.
Dodajemy sos i mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser i mieszamy.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 st. C
i gotowe.
Smacznego!
Wyglądają pięknie! Aaaa! Aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńOooo...bardzo dziękujemy. Staraliśmy się aby były dokładnie takie, jakie jedliśmy w Twoim wykonaniu:) Buziaczki:)
OdpowiedzUsuńW najbliższym czasie zrobię takie kopytka, narobiliście mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńPolecamy:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Kopytka bardzo lubię, ale dotąd robiłam je tylko tradycyjnie :)
OdpowiedzUsuńale równiutkie kopytka! Smakowite wyszły z tym sosem!
OdpowiedzUsuńps. robię kluski śląskie tym sposobem, dodając 1/4 mąki ziemniaczanej.
Kopytka czasem robimy, ale w takim wydaniu to jeszcze nie jedlismy:) Trzeba będzie kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mniam... wygląda super a smakuje napewno jeszcze lepiej, zresztą jak wszystko 😊. Pozdrawiam 😙
OdpowiedzUsuńBardzo lubie kopytka, szczególnie w pomidorowym sosie. :-)
OdpowiedzUsuńKopytka, danie z dzieciństwa, zazwyczaj polewałam śmietaną, do tego cukier. Niektórzy polewali skwarkami z tłuszczykiem. U Was niespodzianka, kopytka w sosie. Gratuluję pomysłu, pozwolę sobie go ściągnąć
OdpowiedzUsuń