06 stycznia 2017

Kopytka zapiekane z sosem



Kolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu,
tym razem na inne wydanie kopytek.

      Składniki:

-1 kg ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-3 łyżki mąki pszennej
-1 czerwona papryka
-słoiczek suszonych pomidorów w oleju
-ząbek czosnku
-2 pikantne papryczki
-100 ml wody
-2 łyżki oleju 
-2 szt. sera mozzarella
-20 dkg wędzonego boczku
-sól


Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy i zgniatamy w prasce.


Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części,
jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy
 3 łyżki mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną,
dodajemy odłożoną część ziemniaków
i wyrabiamy.



Boczek kroimy w dużą kostkę.


Podobnie kroimy ser.


Paprykę kroimy na kawałki.


Z masy ziemniaczanej formujemy małe kluseczki.


Czosnek dzielimy na części.


Do naczynia wkładamy suszone pomidory, paprykę,
pokrojone papryczki ( bez nasion ) i czosnek,
dolewamy wodę i 2 łyżki oleju ze słoiczka po pomidorach
i wszystko blendujemy.


Doprawiamy do smaku solą.


Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kopytka
i gotujemy przez 2 minuty od momentu
wypłynięcia na powierzchnię.


Boczek podsmażamy na patelni.


Kopytka dokładamy do boczku
i delikatnie podsmażamy.


Dodajemy sos i mieszamy.


Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser i mieszamy.



Wstawiamy na 15 minut do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 st. C
i gotowe.




Smacznego!



















10 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie! Aaaa! Aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo...bardzo dziękujemy. Staraliśmy się aby były dokładnie takie, jakie jedliśmy w Twoim wykonaniu:) Buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W najbliższym czasie zrobię takie kopytka, narobiliście mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł. Kopytka bardzo lubię, ale dotąd robiłam je tylko tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale równiutkie kopytka! Smakowite wyszły z tym sosem!
    ps. robię kluski śląskie tym sposobem, dodając 1/4 mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kopytka czasem robimy, ale w takim wydaniu to jeszcze nie jedlismy:) Trzeba będzie kiedyś spróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... wygląda super a smakuje napewno jeszcze lepiej, zresztą jak wszystko 😊. Pozdrawiam 😙

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie kopytka, szczególnie w pomidorowym sosie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kopytka, danie z dzieciństwa, zazwyczaj polewałam śmietaną, do tego cukier. Niektórzy polewali skwarkami z tłuszczykiem. U Was niespodzianka, kopytka w sosie. Gratuluję pomysłu, pozwolę sobie go ściągnąć

    OdpowiedzUsuń