05 grudnia 2014

Zupa gulaszowa



   Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.

   Składniki:

-1 kg żołądków indyczych
-3 l wody
-marchew
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-5 dkg masła
-4 łyżki mąki pszennej
-2 ząbki czosnku
-po kawałku selera i pora
-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )
-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )
-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy


   Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki.
Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut.


   Odławiamy żołądki i marchew do wystudzenia a wywar cedzimy.


   Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.



   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.


   Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,
papryczkę chili i pokrojone żołądki.

   Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.
Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.


    Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę 
gotujemy razem.


   Zupa gotowa.
Świetnie smakuje z grzankami.


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Polecamy! własnie na tę porę roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak się renifer z aniołem cieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie trzy zaglądają nam stale do talerzy:)chyba nie mogą się świat doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj kolejny raz biorę się za tę zupkę... Jest prepyszna, polecam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! Mamy nadzieję,że i tym razem smakowała wybornie:) Pozdrawiamy.

      Usuń