Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.
Składniki:
-1 kg żołądków indyczych
-3 l wody
-marchew
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-5 dkg masła
-4 łyżki mąki pszennej
-2 ząbki czosnku
-po kawałku selera i pora
-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )
-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )
-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki.
Gotujemy do miękkości żołądków ok. 75 minut.
Odławiamy żołądki i marchew do wystudzenia a wywar cedzimy.
Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.
Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.
Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,
papryczkę chili i pokrojone żołądki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.
Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.
Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę
gotujemy razem.
Zupa gotowa.
Świetnie smakuje z grzankami.
Smacznego!
idealne na zimę:)
OdpowiedzUsuńPolecamy! własnie na tę porę roku:)
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńA jak się renifer z aniołem cieszy ;)
OdpowiedzUsuńWszystkie trzy zaglądają nam stale do talerzy:)chyba nie mogą się świat doczekać:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj kolejny raz biorę się za tę zupkę... Jest prepyszna, polecam...
OdpowiedzUsuńSmacznego! Mamy nadzieję,że i tym razem smakowała wybornie:) Pozdrawiamy.
Usuń