11 grudnia 2014

Rolada makowa



      Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.

   Składniki na masę makową:

-20 dkg maku
-1/2 kostki margaryny
-szklanka cukru
-2 jajka
-2 łyżki bułki tartej
-garść rodzynek
-aromat migdałowy


   Składniki na ciasto:

-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki typ 450
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat wanilinowy


   Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy mak.

   Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.

   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy.


   Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy
na najniższych obrotach.


   Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy
do piekarnika na ok. 20 minut.


   Ciasto gotowe.


   Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto, 
zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.
Odkładamy do wystygnięcia.


   Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.

Mielimy przez drobne sito.


   W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie


   dodajemy mak, bułkę tartą


i jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.


   Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową
.

   Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.


      Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.


   Dekorujemy według uznania.



   Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.


Smacznego!






14 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z makiem pod każdą postacią. Zapraszam do siebie na konkurs :) http://asiuuulek.blogspot.com/2014/11/konkurs-na-smakoyki-asi.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za zaproszenie:)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna ta Wasza rolada! Najlepsze objaśnienie(krok po kroku)jak ją przygotować i upiec!No i niesamowita dbałość o wrażenia estetyczne. Spróbuję ją zrobić,ale czy zdołam uzyskać taki efekt?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Chyba się skuszę na wersję mini ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo świąteczna rolada, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja. :) Podziwiam sposób w jaki dopracowujesz swoje potrawy! I te dekoracje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za wszystkie przemiłe wpisy:)i zachęcamy do pieczenia świątecznej rolady:)
    Chociaż z opisu może wydawać się pracochłonna - to tak naprawdę jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
    Nie polecamy wersji mini :),
    bo może się okazać,ze zniknie zbyt szybko:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh my, this looks amazing!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego makowca jeszcze nie jadłam, bo u nas tradycyjnie drożdżowy :) Może uda mi się przekonać domowników do nowego przepisu.
    A jak robicie lukier? Bo wygląda znakomicie. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń


  10. lukier:
    -1 białko jajka
    -ok. 15 dkg cukru pudru
    -1/2 łyżeczki soku z cytryny

    -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem
    -dodajemy sok z cytryny
    -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru

    OdpowiedzUsuń