Makowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada.
Składniki na masę makową:
-20 dkg maku
-1/2 kostki margaryny
-szklanka cukru
-2 jajka
-2 łyżki bułki tartej
-garść rodzynek
-aromat migdałowy
Składniki na ciasto:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki typ 450
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat wanilinowy
Przed przygotowaniem ciasta zaparzamy mak.
Blaszkę o wymiarach ok. 35 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C z termoobiegiem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy
na najniższych obrotach.
Ciasto wykładamy na przygotowana blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy
do piekarnika na ok. 20 minut.
Ciasto gotowe.
Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, na nią wykładamy ciasto,
zdejmujemy papier a ciasto razem ze ściereczka zwijamy w rulon.
Odkładamy do wystygnięcia.
Sparzony mak przesypujemy na sito, przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
Mielimy przez drobne sito.
W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, aromat a następnie
dodajemy mak, bułkę tartą
i jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową
.
Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.
Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.
Dekorujemy według uznania.
Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.
Smacznego!
Uwielbiam ciasta z makiem pod każdą postacią. Zapraszam do siebie na konkurs :) http://asiuuulek.blogspot.com/2014/11/konkurs-na-smakoyki-asi.html
OdpowiedzUsuńDziękujemy za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy:)
Cudna ta Wasza rolada! Najlepsze objaśnienie(krok po kroku)jak ją przygotować i upiec!No i niesamowita dbałość o wrażenia estetyczne. Spróbuję ją zrobić,ale czy zdołam uzyskać taki efekt?
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Chyba się skuszę na wersję mini ;)
OdpowiedzUsuńbardzo świąteczna rolada, super! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja. :) Podziwiam sposób w jaki dopracowujesz swoje potrawy! I te dekoracje. :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za wszystkie przemiłe wpisy:)i zachęcamy do pieczenia świątecznej rolady:)
OdpowiedzUsuńChociaż z opisu może wydawać się pracochłonna - to tak naprawdę jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.
Nie polecamy wersji mini :),
bo może się okazać,ze zniknie zbyt szybko:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
Cudownie pyszna :)
OdpowiedzUsuńOh my, this looks amazing!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)
UsuńTakiego makowca jeszcze nie jadłam, bo u nas tradycyjnie drożdżowy :) Może uda mi się przekonać domowników do nowego przepisu.
OdpowiedzUsuńA jak robicie lukier? Bo wygląda znakomicie. Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńlukier:
-1 białko jajka
-ok. 15 dkg cukru pudru
-1/2 łyżeczki soku z cytryny
-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem
-dodajemy sok z cytryny
-jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru
Dzięki :)
Usuń