01 sierpnia 2014

Przecier z mirabelek



   Przecier z tych małych, żółtych śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty.
Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru.

Składniki:
-5 kg mirabelek
-1,5 kg cukru
-1 cytryna


   Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ).
Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców.


   Przecieramy przez sitko.


   Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy.


   Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie
przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Jak mirabelki to tylko od Dziadków. Koniecznie w papierowej torebce. To były czasy :D P.S. Sentymentala się robię na stare lata hihihi

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe, że takie szczegóły zapamiętuje się na zawsze:)Jesteś sentymentalna:)i dzięki temu wiele rzeczy przetrwa:)Buziaki gorące!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem, jak taki przecier smakuje z herbatą. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie z herbatą smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń