Zrobimy domową konserwę z ryby.
Składniki:
-1,5 kg filetów rybnych
-1 kg marchwi
-1 l przecieru pomidorowego
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-warzywko
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-cukier
Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.
Marchew kroimy w plasterki.
Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.
Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.
Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.
Układamy warstwę ryby,
następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.
Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.
Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut.
Smacznego!
bardzo fajny blog... i dobrze udokumentowany.. będę do niego wracała :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się,że będziesz z nami.Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńTrafiłam tutaj szukając nieco innego przepisu na konserwę rybną niż mój- może go podam:
OdpowiedzUsuńRobię sos pomidorowo-warzywny, taki jak do ryby " po grecku"- kiedy jest gotowy, wkładam do niego rybę pokrojoną w kostkę 2x2, jeszcze chwilę gotuję, mieszam delikatnie i pakuję do wyparzonych słoików, gorących, ładuję je pod korek,zakręcam suchą nakrętką, odwracam do góry nogami. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki bądź do spiżarni( zimą) i gotowe. Może tak stać do trzech miesięcy. Ale nie dotrzyma ...
Nie dziwi nas, że ryba zrobiona według Twojego przepisu zniknie szybko:), bo na pewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńi warta spróbowania.
Znacznie prostsza w przygotowaniu niż nasza; na pewno Twój przepis wykorzystamy.
Chętnie skorzystamy z innych podpowiedzi:)
Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy:)
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy
UsuńNiestety ja nigdy jeszcze nie robiłam takiej konserwy rybnej, ale jako wielka zwolenniczka ryb myślę, że na pewno spróbuję. Całkiem niedawno odkryłam fajne przepisy na dania rybne w https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie jak widzę to łsosś odgrywa głowną rolę.
OdpowiedzUsuń