W spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni.
Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów.
Składniki:
-6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg )
-2 kg cukru
Wiśnie płuczemy i odsączamy.
Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć
trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni :)
Użyliśmy drylownicy, która znacznie ułatwia drylowanie.
Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy.
Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.
Zlewamy sok i zagotowujemy.
Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem.
Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut.
Jeśli sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików lub butelek
i wykorzystujemy go do napojów.
Smacznego!
Oj uwielbiam takie przetwór pwpcowy hi hi
OdpowiedzUsuńna zimę jak znazazł...
Kochani! Dach odpada(za gorąco),ale wiśnie już zrobione i poczekają na jesienne wieczory.Mycia trochę było,ale czego się nie robi,aby zatrzymać lato,chociażby w słoiczku. Całuski za inspiracje!!!
OdpowiedzUsuń