16 lipca 2014

Wiśnie drylowane



   W spiżarni nie może zabraknąć przetworów z wiśni.
Z pewnością przydadzą się do ciast i deserów.

Składniki:
-6 kg wiśni ( po wydrylowaniu pozostanie ok. 5 kg )
-2 kg cukru

   Wiśnie płuczemy i odsączamy.


      Do drylowania najlepiej jest wybrać miejsce na wolnym powietrzu, aby uniknąć
trudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni :) 


   Użyliśmy drylownicy, która znacznie ułatwia drylowanie.


   Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy.
Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.


   Zlewamy sok i zagotowujemy.
Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem.
Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut.
Jeśli sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików lub butelek
i wykorzystujemy go do napojów.


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Oj uwielbiam takie przetwór pwpcowy hi hi
    na zimę jak znazazł...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochani! Dach odpada(za gorąco),ale wiśnie już zrobione i poczekają na jesienne wieczory.Mycia trochę było,ale czego się nie robi,aby zatrzymać lato,chociażby w słoiczku. Całuski za inspiracje!!!

    OdpowiedzUsuń