SPIS PRZEPISÓW

16 lipca 2014

Konserwa rybna domowa



   Zrobimy domową konserwę z ryby.

Składniki:
-1,5 kg filetów rybnych
-1 kg marchwi
-1 l przecieru pomidorowego
-pieprz ziołowy i naturalny
-przyprawa do ryb
-warzywko
-liść laurowy
-ziele angielskie
-sól
-cukier


   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.
Marchew kroimy w plasterki.


   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.


   Przyprawiamy pieprzem ziołowym i naturalnym.
Dodajemy do smaku sól lub warzywko oraz cukier.
Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.


   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.


   Układamy warstwę ryby,


następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.


   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę.
Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.


   Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut.
                                                                   
                                                                 Smacznego!









7 komentarzy:

  1. bardzo fajny blog... i dobrze udokumentowany.. będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się,że będziesz z nami.Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłam tutaj szukając nieco innego przepisu na konserwę rybną niż mój- może go podam:
    Robię sos pomidorowo-warzywny, taki jak do ryby " po grecku"- kiedy jest gotowy, wkładam do niego rybę pokrojoną w kostkę 2x2, jeszcze chwilę gotuję, mieszam delikatnie i pakuję do wyparzonych słoików, gorących, ładuję je pod korek,zakręcam suchą nakrętką, odwracam do góry nogami. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki bądź do spiżarni( zimą) i gotowe. Może tak stać do trzech miesięcy. Ale nie dotrzyma ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwi nas, że ryba zrobiona według Twojego przepisu zniknie szybko:), bo na pewno jest pyszna
    i warta spróbowania.
    Znacznie prostsza w przygotowaniu niż nasza; na pewno Twój przepis wykorzystamy.
    Chętnie skorzystamy z innych podpowiedzi:)
    Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety ja nigdy jeszcze nie robiłam takiej konserwy rybnej, ale jako wielka zwolenniczka ryb myślę, że na pewno spróbuję. Całkiem niedawno odkryłam fajne przepisy na dania rybne w https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie jak widzę to łsosś odgrywa głowną rolę.

    OdpowiedzUsuń