Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.
Składniki:
-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)
-1 duża cebula
-4 marchewki
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-przyprawa do ryb
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty
-przyprawa warzywna
-cukier
-olej
-woda
Filety kroimy na mniejsze porcje.
Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną.
Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.
Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.
Smażymy do zeszklenia warzyw.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.
Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem.
Zagotowujemy na patelni.
Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby
i przykrywamy resztą warzyw. Można ułożyć kilka warstw ryby i warzyw. Ważne, aby na wierzchu były warzywa.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 20-25 minut.
Ryba jest gotowa.
Smacznego!
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMiło Cię widzieć:)cieszymy się,że jesteś z nami:)
OdpowiedzUsuńTym razem zrobiłam Waszą rybkę po mazursku na niedzielny obiadek, wyszła pyszna. Pozdrawiam. Edyta:)
OdpowiedzUsuńEdytko,
OdpowiedzUsuńniebawem nie będziemy mogli niczym Ciebie zaskoczyć:)
ale cieszymy się,że potrawy
z naszego bloga smakują.
Pozdrawiamy ciepluteńko:)