Przy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek.
Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów.
Składniki na farsz:
-0,7 kg pieczarek
-0,7 kg kapusty kiszonej
-0,7 kg kapusty białej
-0,7 kg mięsa np. łopatki
-2 cebule
-przyprawa warzywna i pieprz do smaku
-masło do smażenia
Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Białą kapustę szatkujemy i kroimy na drobno.
Kapustę kiszoną również kroimy na drobno.
Zagotowujemy wodę, wrzucamy białą kapustę i gotujemy ok. 15 minut.
Dokładamy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 60 minut.
Odcedzamy wodę i studzimy.
Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem.
Pieczarki również.
Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę.
Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy.
Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy.
Dodajemy wystudzone pieczarki,
i solidnie odciśniętą kapustę.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.
Składniki na naleśniki:
-3 szklanki mąki
-4 szklanki mleka
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki cukru
-4 jajka
Do miski wsypujemy mąkę i cukier,
wlewamy 2 szklanki mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.
Dodajemy jajka i mieszamy.
Dolewamy olej i resztę mleka.
Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Smażymy naleśniki.
Nakładamy farsz i formujemy krokiety.
Gotowe do obsmażania.
Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane
w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.
Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.
Obsmażone gotowe są do jedzenia.
Nadmiar możemy zamrozić.
Smacznego!
Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy.
Wykorzystałam od Was przepis na naleśniki do krokietów, właśnie z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSą doskonałe- pięknie się je zawija,są elastyczne,miękkie i bardzo smaczne.
Hura i brawo.
Pozdrawiam smacznie.
Super!
UsuńI takie komentarze są budujące. Przepis wypróbowany,udana potrawa,smakowało. To nas cieszy:)
Pozdrawiamy serdecznie:)