16 maja 2020

Ciasteczka maślane owsiane



To są nasze ulubione ciasteczka.
Oryginalne - szkockie dostajemy systematycznie od dzieciaków.
Postanowiliśmy upiec takie w domu.
Udało się! :)

Spróbujcie.
Też je polubicie.

    Składniki:

-20 dkg masła
-10 dkg mąki owsianej ( jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić
  w młynku do kawy płatki owsiane )
-20 dkg mąki pszennej
-10 dkg cukru pudru
-1/2 łyżeczki soli


Mieszamy wszystkie sypkie składniki.


Dodajemy pokrojone masło o temperaturze pokojowej.


Zagniatamy ciasto.

Na początku zagniatania jest bardzo sypkie, ale tym nie należy się przejmować.


Na papierze do pieczenia formujemy prostokąt
i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.


Nacinamy prostokąty o dowolnych wymiarach,
nakłuwamy głęboko patyczkiem do szaszłyków lub widelcem
i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.


Po wyjęciu z lodówki rozdzielamy ciastka, zachowując odstępy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 - 160 st. C
na 15 - 20 minut.


Ciastka nie muszą być rumiane.

Studzimy na blaszce.



Przechowujemy w zamkniętym pudełku.


Smacznego!




25 komentarzy:

  1. Anonimowy16 maja, 2020

    pysznosci takie ciasteczka! i to jeszcze w takiej ladnej puszce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pani z obrazka mnie denerwuje... Najpierw zjadła wszystkie eklerki a teraz zabrała się za ciasteczka... Niech się tylko ta izolacja skończy... Już ja sobie z nią porozmawiam🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😂ma apetyt kobieta ale popatrz jaką ma figurę 😁trzeba podpytać jak to robi😉buziolki😘😘

      Usuń
    2. Anonimowy17 maja, 2020

      😂😂😂😂

      Usuń
  3. Fajne ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie, puszka też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy18 maja, 2020

    Ciasteczka dla liczących kalorie-to coś dla mnie!Chce się czegoś słodkiego,ale niekoniecznie z kremem.Poszukam takiej mąki i spróbuję upiec.Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jeśli nie znajdziesz, możesz zmielić płatki owsiane. Można też zamiast dodać mąkę ryżową lub kukurydzianą. Nie będą takie same ale też smaczne. Pozdrawiamy:)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie chrupiące ciasteczka ❤ w sam raz do kawy 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie fajne ciasteczka do pochrupania :D Do kawki idealne :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak:)delikatne,chrupiące. Do kawy jak najbardziej:)
      Pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń
  8. Pyszności. Z chęcią wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wyglądają mniammniam, chętnie bym je sobie jeszcze posmarowała dżemem!
    Obserwuję i życzę miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy:) dżemik można dołożyć. Na pewno doda smaku.
      Pozdrawiamy i życzymy wszystkiego dobrego!

      Usuń
  10. uwielbiam takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow,wyglądają przepięknie! Zapisuję przepis☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Nieee, po prostu profeska! W pudełku wyglądają jak "kupne", co za dawnych lat było najwyższym stopniem kulinarnego wtajemniczenia. A ta midinetka z tacą - wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że efekt zaskoczył mnie samą 😅.
      Dziękujemy i pozdrawiamy :)

      Usuń
  13. fajnie jest chrupać takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie fajne ciacha, smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń