To są nasze ulubione ciasteczka.
Oryginalne - szkockie dostajemy systematycznie od dzieciaków.
Postanowiliśmy upiec takie w domu.
Udało się! :)
Spróbujcie.
Też je polubicie.
Składniki:
-20 dkg masła
-10 dkg mąki owsianej ( jeśli nie mamy mąki owsianej, możemy zmielić
w młynku do kawy płatki owsiane )
-20 dkg mąki pszennej
-10 dkg cukru pudru
-1/2 łyżeczki soli
Mieszamy wszystkie sypkie składniki.
Dodajemy pokrojone masło o temperaturze pokojowej.
Zagniatamy ciasto.
Na początku zagniatania jest bardzo sypkie, ale tym nie należy się przejmować.
Na papierze do pieczenia formujemy prostokąt
i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Nacinamy prostokąty o dowolnych wymiarach,
nakłuwamy głęboko patyczkiem do szaszłyków lub widelcem
i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki rozdzielamy ciastka, zachowując odstępy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 - 160 st. C
na 15 - 20 minut.
Ciastka nie muszą być rumiane.
Studzimy na blaszce.
Przechowujemy w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
pysznosci takie ciasteczka! i to jeszcze w takiej ladnej puszce ;)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńTa pani z obrazka mnie denerwuje... Najpierw zjadła wszystkie eklerki a teraz zabrała się za ciasteczka... Niech się tylko ta izolacja skończy... Już ja sobie z nią porozmawiam🤣
OdpowiedzUsuń😂ma apetyt kobieta ale popatrz jaką ma figurę 😁trzeba podpytać jak to robi😉buziolki😘😘
Usuń😂😂😂😂
UsuńFajne ciasteczka, wyglądają bardzo apetycznie, puszka też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńCiasteczka dla liczących kalorie-to coś dla mnie!Chce się czegoś słodkiego,ale niekoniecznie z kremem.Poszukam takiej mąki i spróbuję upiec.Buziaczki
OdpowiedzUsuńPolecamy i pozdrawiamy cieplutko 😘
UsuńJutro szukam mąki owsianej
OdpowiedzUsuńJeśli nie znajdziesz, możesz zmielić płatki owsiane. Można też zamiast dodać mąkę ryżową lub kukurydzianą. Nie będą takie same ale też smaczne. Pozdrawiamy:)
UsuńUwielbiam takie chrupiące ciasteczka ❤ w sam raz do kawy 😊
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasteczka do pochrupania :D Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Oj tak:)delikatne,chrupiące. Do kawy jak najbardziej:)
UsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Pyszności. Z chęcią wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPolecamy:)
UsuńMmm, wyglądają mniammniam, chętnie bym je sobie jeszcze posmarowała dżemem!
OdpowiedzUsuńObserwuję i życzę miłego wieczoru!
Dziękujemy:) dżemik można dołożyć. Na pewno doda smaku.
UsuńPozdrawiamy i życzymy wszystkiego dobrego!
uwielbiam takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńWow,wyglądają przepięknie! Zapisuję przepis☺
OdpowiedzUsuńNieee, po prostu profeska! W pudełku wyglądają jak "kupne", co za dawnych lat było najwyższym stopniem kulinarnego wtajemniczenia. A ta midinetka z tacą - wspaniała!
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że efekt zaskoczył mnie samą 😅.
UsuńDziękujemy i pozdrawiamy :)
fajnie jest chrupać takie ciacha!
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciacha, smaczne :-)
OdpowiedzUsuń