05 maja 2017

Kotlety schabowe w cieście



Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu.
Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe
a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku.

   Składniki:

-plastry schabu
-sól, pieprz naturalny
-papryka słodka i chili
-curry
-suszona cebula i czosnek granulowany

  Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ):

-1/2 dkg drożdży
-1/4 łyżeczki cukru
-100 ml ciepłego mleka
-przyprawy j. w. oraz czosnek niedźwiedzi
-2 jajka
-mąka pszenna
-olej
-odrobina masła


Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem.


Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką
i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.



Przygotowujemy ciasto.

Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Rozczyn wyrósł..


Dodajemy jajka i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto
miało konsystencję gęstej śmietany.


Dodajemy przyprawy oraz sól do smaku i mieszamy.


Dodajemy czosnek niedźwiedzi, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Na blaszkę z papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta.


Na cieście układamy schab.


Polewamy pozostałym ciastem.


Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C
ok. 20 minut.

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia
wierzch ciasta smarujemy odrobiną masła.




Smacznego!














12 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kotlety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy05 maja, 2017

    Pomysł rewelacyjny!Świetna wersja schabowego!Z pewnością zrobię na niedzielny obiad.Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabiki świetne na majówkę. Wyglądają bardzo, ale to bardzo apetycznie, aż mi ślinka płynie.Sądzę, że podobnie można upiec kotleciki z piersi kurczaka, czy innego drobiu. Przesyłam pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, tak jeszcze nie jadłam. Może takie schabowe by mi lepiej smakowały niż te tradycyjne, za którymi średnio przepadam.
    A do tego dekoracja na talerzu normalnie jak w restauracji :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tak przygotowane kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wyglądają. Za mną chodzi drożdżowe ciasto od jakiegoś czasu. Musze koniecznie zrobić w Waszej wersji 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :) Ale puszyste :) Pierwszy raz taką propozycję panierki widzę i bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na domowy i pyszny obiad. Fajna odmiana dla zwyczajnej panierki z bułki tartej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super pomysł :) Fajnie, że są zdjęcia z przygotowania bo nie rozkminiłyśmy na początku jak je w tym cieście upiekłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie podany schabowy. W zasadzie surówka i nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis wydał mi się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego.
    Smak jednak do mnie nie przemówił...

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł! Na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń