Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu.
Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe
a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku.
Składniki:
-plastry schabu
-sól, pieprz naturalny
-papryka słodka i chili
-curry
-suszona cebula i czosnek granulowany
Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ):
-1/2 dkg drożdży
-1/4 łyżeczki cukru
-100 ml ciepłego mleka
-przyprawy j. w. oraz czosnek niedźwiedzi
-2 jajka
-mąka pszenna
-olej
-odrobina masła
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem.
Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką
i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Przygotowujemy ciasto.
Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozczyn wyrósł..
Dodajemy jajka i mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto
miało konsystencję gęstej śmietany.
Dodajemy przyprawy oraz sól do smaku i mieszamy.
Dodajemy czosnek niedźwiedzi, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na blaszkę z papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta.
Na cieście układamy schab.
Polewamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C
ok. 20 minut.
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia
wierzch ciasta smarujemy odrobiną masła.
Smacznego!
bardzo lubię takie kotlety:)
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacyjny!Świetna wersja schabowego!Z pewnością zrobię na niedzielny obiad.Buziaczki.
OdpowiedzUsuńSchabiki świetne na majówkę. Wyglądają bardzo, ale to bardzo apetycznie, aż mi ślinka płynie.Sądzę, że podobnie można upiec kotleciki z piersi kurczaka, czy innego drobiu. Przesyłam pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, tak jeszcze nie jadłam. Może takie schabowe by mi lepiej smakowały niż te tradycyjne, za którymi średnio przepadam.
OdpowiedzUsuńA do tego dekoracja na talerzu normalnie jak w restauracji :)
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam tak przygotowane kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają. Za mną chodzi drożdżowe ciasto od jakiegoś czasu. Musze koniecznie zrobić w Waszej wersji 😊
OdpowiedzUsuńMniam :) Ale puszyste :) Pierwszy raz taką propozycję panierki widzę i bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na domowy i pyszny obiad. Fajna odmiana dla zwyczajnej panierki z bułki tartej :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł :) Fajnie, że są zdjęcia z przygotowania bo nie rozkminiłyśmy na początku jak je w tym cieście upiekłaś :P
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie podany schabowy. W zasadzie surówka i nic więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydał mi się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego.
OdpowiedzUsuńSmak jednak do mnie nie przemówił...
Świetny pomysł! Na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń